JATERNÍ CIRHOZA

U baru

Cirhóza jater je chronické onemocnění, při němž dochází k vážnému poškození jater


 Nejčastěji se rozvíjí v důsledku dlouhodobé nadměrné konzumace alkoholu nebo u pacientů, které trápí virová hepatitida typu B a C. Co se týče léčby, zpočátku je důležitá hlavně dieta a celková úprava životosprávy, zatímco v pokročilých stádiích mohou lékaři kromě zmírňování příznaků zvážit také transplantaci jater.
Cirhóza jater je jaterní onemocnění, při kterém se u pacientů rozvíjí nekróza jater, zvýšená tvorba vaziva (fibróza jater) a následně také uzlovitá přestavba jaterních buněk. Postupně tak dochází k úplné přeměně jaterní tkáně i jejich cévního řečiště. Ačkoliv jsou tedy játra za normální situace schopná rychle se regenerovat, v případě poškození je tato obnova nedokonalá a nově vzniklá tkáň přestává plnit svou funkci.

Jaterní cirhóza se lidově označuje také jako tvrdnutí jater.

Název tohoto onemocnění pochází z řečtiny, kde slovo kirrhos znamená nažloutlý. Lékaři tak označovali nemocné, kterým se v těle hromadila žluč, což vedlo ke žloutnutí jejich pokožky. Cirhózou poraněná játra totiž začínají být neproniknutelnou překážkou, krev se před nimi hromadí a může se rozvinout také portální hypertenze.

Příčiny jaterní cirhózy 

Cirhóza jater může mít řadu různých příčin. Většina lidí si toto onemocnění automaticky spojuje s nadměrnou konzumací alkoholu, ještě častěji jsou však na vině virové hepatitidy typu B a C. Jaterní cirhóza v takovém případě vznikne buď bezprostředně po onemocnění hepatitidou, nebo o něco později jako následek jejího chronického průběhu.
Alkoholická cirhóza jater se projeví zhruba ve 20 % případů. Doba užívání alkoholu a množství, které vede k nevratnému poškození jater, jsou však velice individuální. U mužů se za nebezpečnou považuje konzumace 60 gramů alkoholu denně, ženy mají ovšem daleko nižší toleranci a nebezpečí představuje již 20 gramů.

DALŠÍ MOŽNÉ PŘÍČINY

Biliární cirhóza jater – dlouhodobá obstrukce žlučových cest
Kardiální cirhóza – nemoc, při níž dochází k chronickému srdečnímu městnání
Autoimunitní hepatitida – způsobuje chronické poškozování jater, zánět a jizvení
Wilsonova choroba – vrozená porucha metabolismu mědi
Hemochromatóza – onemocnění spojené s nadměrným hromaděním železa v játrech

Cystická fibróza 
Vzácné metabolické poruchy (porfyrie, glykenóza, galaktosemie) Toxické poškození jater – léky nebo jedy
Kryptogenní (idiopatická) cirhóza – nejasný původ cirhózy
Jednou z možných příčin cirhózy je také nealkoholická steatóza jater neboli ztukovění. Za tento problém je zodpovědný především zvýšený příjem potravy, ale také snížená citlivost tkání k inzulinu v důsledku nadváhy a genetické predispozice. Prostá steatóza játra výrazně nepoškozuje, pokud je ovšem spojená s chronickým zánětem, může vyústit v cirhózu. Poté hovoříme o nealkoholické steatohepatitidě (NASH).
Cirhóza jater a její stádia 
Alkoholická choroba jater patří mezi nejčastější příčiny jaterní cirhózy. Podle toho, jak moc jsou játra pacienta poškozená, lékaři rozlišují několik stupňů tohoto onemocnění:
Steatóza jater a steatohepatitida (ztukovatění jater a chronický zánět)
Steatofibróza jater (nahrazování jaterních buněk vazivem)
Cirhóza jater (poslední stádium)

Cirhóza jater zpočátku mívá nenápadný průběh a typické příznaky se obvykle dostaví až v pozdějších stádiích, kdy dojde k celkovému narušení funkce jater nebo jejich úplnému selhání. Mezi první nespecifické projevy, které mohou být také známkou mnoha jiných onemocnění, se řadí třeba zvýšená únava, ztráta chuti k jídlu, nadýmání, zácpa, výrazné hubnutí nebo také lehké otoky v oblasti kotníků.V pozdějších stádiích může cirhózu jater doprovázet poměrně pestrá škála symptomů. Někdy převažuje spíše poškození jaterní tkáně, jindy jsou naopak patrné hlavně projevy poškození krevního řečiště.

Mezi charakteristické příznaky cirhózy jater patří:Tlak v pravém podžebří Slabost a celkové vyčerpání
Nechutenství Úbytek svalové hmoty Ikterus – zežloutnutí kůže
Porucha srážlivosti krve Zvýšená krvácivost dásní Krvácení z nosu Krvácení z jícnu Poruchy menstruačního cyklu Pokles libida a potence Gynekomastie a mizející ochlupení na hrudi 

Pokročilá cirhóza jater bývá u pacientů patrná na první pohled. Typické jsou tenké končetiny, velké nafouklé břicho a bledá či zažloutlá kůže, kde se objevují četné pavoučkové névy, podlitiny a petechie. Jazyk a rty bývají výrazně červené, na dlaních se objevuje erytém, pacient má paličkovité prsty a jeho břišní stěna ochabuje, což často vede ke vzniku kýly. Zároveň jsou typické otoky dolních končetin v různém rozsahu.Možné komplikace

U pacientů trpících jaterní cirhózou se mohou projevit nebezpečné zdravotní komplikace, které také často bývají příčinou jejich předčasného úmrtí.
Jedná se například o choroby trávicího ústrojí, jaterní a renální selhání, jaterní encefalopatii (poškození mozkové tkáně) či rakovinu jater, ale nemocní bývají také náchylnější k různým infekcím.
Mezi nejzávažnější komplikace patří portální hypertenze neboli zvýšený tlak v jaterní žíle, který způsobuje vznik jícnových a žaludečních varixů, zvětšení sleziny, selhání ledvin nebo ascites při cirhóze jater (hromadění tekutiny v dutině břišní). Náhlé zhoršení jaterní cirhózy, které vyústí v bezvědomí a často končí smrtí pacienta, se označuje jako jaterní kóma.

Diagnostika
Jelikož cirhóza jater často probíhá bez jakýchkoliv vnějších příznaků, nebo svými symptomy zpočátku připomíná jiné obtíže, diagnostikovat tuto nemoc rozhodně není jednoduché. Pacient obvykle nemá o poškození jater žádné tušení a diagnózu proto může odhalit třeba běžné vyšetření nebo vstupní prohlídka do zaměstnání.
Pokud má lékař podezření na cirhózu jater, nejprve podrobně projde pacientovu anamnézu, následně provede fyzikální vyšetření a odešle nemocného na laboratorní testy. Játra lze dále vyšetřit pomocí ultrazvuku, počítačové tomografie (CT) nebo biopsie. Z důvodu časté přítomnosti varixů je potřeba zkontrolovat také žaludek a jícen.

Léčba jaterní cirhózy
Možnosti léčby jsou v dnešní době stále dost omezené. Základním opatřením je okamžitě ukončit působení faktorů, které mají na játra negativní vliv a poškozují je. Jestliže je tedy příčinou vzniku tohoto onemocnění nadměrná konzumace alkoholu, pacient by měl tento zlozvyk zcela odbourat a stát se abstinentem. Pokud je na vině virová hepatitida nebo Wilsonova choroba, je nutné včas zahájit odpovídající léčbu.

DIETA PŘI CIRHÓZE JATER
Dále jsou na místě také podpůrná opatření, která zahrnují třeba úpravu životosprávy nebo podávání vitamínů (A, D, E, K) a hepatoprotektiv. Důležitá je také speciální dieta pro cirhotiky, kdy se pacient musí obejít bez přílišného solení, tučných či smažených pokrmů a kořeněných jídel. Strava by naopak měla být bohatá na bílkoviny i vlákninu a rostlinné tuky by měly převládat nad těmi živočišnými. Pokud jde o bylinky na cirhózu jater, lékaři nejčastěji doporučují ostropestřec mariánský, kořen smetánky lékařské nebo také plody kustovnice.

TRANSPLANTACE JATER
V pokročilejších stádiích mohou lékaři zvážit také transplantaci jater. Jelikož se však jedná o složitý proces, který má výrazný vliv na kvalitu pacientova života, je nutné předem provést důkladné testování. Po zákroku musí pacient dodržovat přísnou dietu, nesmí pít alkohol ani kouřit a denně musí konzumovat větší množství léků, které působí na jeho imunitu a pomohou tělu přijmout nový orgán.

Prognóza 
Cirhóza jater patří mezi choroby, které nejčastěji trápí pacienty v dospělém produktivním věku. Výzkumy naznačují, že postiženi bývají obvykle příslušníci slabších sociálních vrstev nebo dobře zajištěné ženy ve středním věku, které řeší syndrom opuštěného hnízda prostřednictvím alkoholu. Počet nemocných se rok od roku zvyšuje a v České republice lékaři každoročně zaznamenají zhruba dva tisíce nových případů jaterní cirhózy. 
Délka života u pacientů s tímto onemocněním bývá až o deset let kratší než u zdravých jedinců, přičemž ženy umírají dokonce ještě dříve.

Sociální sítě
zdraví.euro.cz

Oblíbené příspěvky

Štítky a MENU, RUBRIKY - je tu všechno o nemocech i lidech....

#školní zdravotní služba #dispensární péče #prevence #pediatrie 7 000 000 ACTA Admin Afektivní neurověda Afrodisiaka Afty Akáty bílé Akutrauma Alergie Alicia Keys Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Amerika Anatomie Angina pectoris Antidepresiva Antioxydanty Aristoteles Asertivita Ateroskleróza Auskultace Bakterie Basshunter Beletrie Benedikt XVI. Bible Bing Biochemie Bioklimatologie BLIKAJÍCÍ OČI Blogeři sobě Blogy Bohemian melody and songs Bolest Bolest u člověka Bolesti hlavy Bolesti nohou BonaFides Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bug Opera Bulvár Buněčné receptory Bylinky Bylinky a spánek Cannabis Cestovní medicina Cicero Cippolovy zákony stupidity Cipralex Cirhóza Citový mozek Civilizace Civilizační nemoci Co je psáno Coronavirus Credo Experto Čaj Čekárny psychiatrů. Deprese České momenty D-FENS Dehydratace Demence Demokracie Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství dezinformace Diabetes mellitus Diagnostika manipulace Diagnostika v oční medicině Diferenciální diagnostika Diskuze a debaty Dítě Divizna velkokvětá Dlouhá cesta Dna Dobrý voják Dobrý vtip! Doktor je Bůh Domácí lékárna Donald Trump Dyspepsie Editace a styl psaní příspěvků EKG Elektřina Elizabeth Blackwell Emergency emoce Energie a my Epidemiologie Erotika na internetu Erythema migrans Etiketa Etnika Evropa Expert v terénu Externí disk Facebook Febrilní křeče Filmy Florence and the Machine Fotografie František Ringo Čech Freud Frustrace Funkční poruchy Fysiologie Fytoterapie G+ G+ notifikace v Opeře Gastroenterologie Gaučing Gaudeamus igitur GDX Access Geek Geny a informace Glaukom Google Google AdSense Google Analytics Google Scholar Google+ Hemagel Hepatologie Historie Hloh obecný Horečka Hormony Hřích Hudba Humor Humor v medicíně Hunting Hygienický balíček Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Hypnotika Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Idiopathické Imunita Imunosupresiva In Vino Veritas Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Insulinová resistence Inteligence Interna a kardiologie Internet Ischemická choroba Iveta jak na to Jídlo a zdraví Kalium Kamenný most Kardiovaskulární zdraví Karel Kryl Karel Schwarzenberg Karikatura Kašel Káva Kemel Klávesové zkratky Klysma neboli klystýr Kodex internetového diskutéra Koledy Kolokvium Komentáře Konopí Kopírování Korona virus Krásné ženy Kráťa Kruh Užitečné příspěvky Laboratorní diagnostika Lásky čas Léčivé rostliny Ledviny Legionářská nemoc Legrace Lékař Léky nové generace Les Lež Life at Google Liganty LIST SENNY Literatura Lymeská Borelióza M.Parkinsoni Maminka Manicko depresivní syndrom Marek Slabý Matka Med smrkový Media Medicina Meduňka Melatonin Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MEXICO MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy Milenci Minerály Mobilní internet moderní medicina Mononucleosa MOTOROLA Droid RAZR Moudrost Mozek Mozek a drogy Mučení MUDr. Jan Dvořáček MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Můj pohled na svět Munchhausenův syndrom Murphyho zákony Muži a ženy Myslivost Myšlenka dne NA LAČNO Narcistická porucha osobnosti Názory Nefrologie Nefunkční bezpečnostní hláška Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Nespavost Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurogeneze Neurochirurgie Neurologie news Nikon Nobelovy ceny Nootropica Novinky Novinky a zajímavosti O dětství O chřipce obecně O jmelí O lásce O stárnutí a stáří O závisti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař Only for Medicine Operace Optika ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Ovládání Ovoce Paliativní medicina Paměť Pandemie Parazitologie Parkinsonova nemoc Patologie Pavel Pafko Pepa Řepa Pesticidy Pirátství Pivo Placebo efekt Plynové jezírko s oxygenoterapií Počítače a diagnostika Policie Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Poruchy vědomí Pozitivní myšlení Poznámky Poznáte je? Pravda Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prevence a zdraví Probiotika Proces wuauclt.exe Prof. Koukolík prof. Matějček prof. MUDr František Koukolík Prof. MUDr. Pavel Pafko prohlížeč Opera Propedeutika Prostata Přátelství Přetížení organizmu Příroda Příroda a zdraví PSA Psychiatrická onemocnění Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychologie Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Půst Racionální výživa Radkin Honzák Rady a tipy Rakovina prostaty (caP) Rath a sedmimilionová krabice Reforma Rehabilitace Reklama Renata Rickrolling Rodina Rozšíření Opery Rychlá pomoc Řešení problémů Řízky Sametová revoluce Sanitka Sanitka Mercedes veteran Screenshot Serenoa repens Sex Sex a zdraví Schemer Skupinová hloupost Sluch Smazání Facebooku Sociální patologie Sociální sítě Sokrates Soubory .OGG Soukromí Spánek a jeho poruchy Spánek a léky Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stahování Stáří Statečnost Statistika Steatóza jater Stomatologie strach Street View stres Studium Sůl v potravě člověka Svoboda Svobodný internet Syndrom vyhoření Šampaňské Škola Školní zdravotní služba Švejk Technické spekulace Teotihuacan The New York Times Tipy Tipy a návody Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Toxoplasma Transplantace Tráva Trojský kůň Trpajzlíci Třezalka Twitter Twitter Frenzy U bankomatu Umění Unwand Urologie USA Úvod úzkost Václav Havel Vakcína Válečná medicina Vánoce VENEZUELA Verše Veřejné mínění Veverka Videa Vilcacora Virologie Virosa Virtuální prohlídka měst Virus Vitaminy Vlídné slovo Voda Vtipné a pozitivní Vtipné okamžiky Vtipy Vyhledávač Výchova Water is Vital for life WD My Passport WHO YES WE CAN YouTube Zácpa Obstipatio Zahrady Zajímavosti Zákon Závislost Závislosti Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zlatá šedesátá Zrychlení počítače? Židovské Žít je tak krásné Život s holou prdelí Život v přírodě Životospráva a dlouhý život

Siesta s dýmkou u kávy