HYPERTENZE Normální hodnoty krevního tlaku u zdravého člověka se pohybují kolem 120/80 mm Hg

Cambridge - Anglie a velocipedy
Vysoký krevní tlak neboli hypertenze

je nejčastějším onemocněním kardiovaskulárního systému. Výskyt v populaci vyspělých zemí činí 10 – 20 %, ve věkové skupině nad 60 let pak až 30 – 40 %. Dělí se na primární (bez zjistitelné příčiny) a sekundární hypertenzi, která je obvykle přidružena k určitému onemocnění (např. ledvin) nebo stavu (těhotenství, léčba určitými léky).

Krevní tlak je síla, kterou působí krev na stěnu cévy, jíž protéká. Normální hodnoty zdravého člověka se pohybují kolem 120/80 mm Hg (milimetrů rtuťového sloupce). O hypertenzi neboli vysokém krevním tlaku hovoříme pokud se jeho hodnota pohybuje nad hranicí 140/90 mm Hg včetně, a to alespoň u 2 ze 3 měření v průběhu několika týdnů.

Na vzniku hypertenze se podílí jak genetické faktory (je to tedy částečně vrozená nemoc), tak faktory prostředí, jako je celkové psychické rozpoložení, stres, nevhodná životospráva, stravovací návyky, nedostatečný pohyb a z tohoto vyplývající nadváha či obezita.

Takže dá se říci, že nic nového pod sluncem, jelikož toto jsou rizikové faktory pro vznik většiny civilizačních onemocnění. Avšak musím vám říci dobrou zprávu – existuje způsob, jak z toho ven. Bude to chtít změny, které však budou znamenat cestu k lepšímu zdraví, kvalitnímu životu a životní pohodě.
Vysoký krevní tlak je záludný v tom, že „nebolí“. Nenutí nás tedy navštívit lékaře a svou situaci řešit. Pokud tedy člověk zanedbává preventivní prohlídky u praktického lékaře, jeho cévy často již nějakou dobu trpí, aniž by si toho byl dotyčný vědom.
 Přitom je hypertenze jedním z nejvíce rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění jako je ischemická choroba srdeční (kam spadá angina pectoris a infarkt myokardu), či cévní mozková příhoda.
Nejedná se tedy o banalitu, kterou by člověk mohl hodit za hlavu s tím, že prostě stárne a nějaký ten zdravotní problém k tomu patří.

Určitě se už shodneme na tom, že hypertenzi je třeba řešit. Bohužel je obecně rozšířen názor, že jediným řešením tohoto onemocnění jsou léky. Ano, leckdy jsou na místě, zvláště u těžších forem hypertenze. Existuje ale také nefarmakologická léčba, tzn. bez pomoci léků. Je potřeba dodržovat doporučení, která se dočtěte o pár řádku níže. A dokáže divy. Zvláště u lehčích forem onemocnění se setkává s velkými úspěchy. Avšak pacient bývá málokdy poučen o možnosti jejího využití. Lékař mu obvykle napíše léky (ano, je to jednodušší a rychlejší), a to i v případech, kdy by to zcela jistě „mohl zkusit zvládnout sám“, pokud by věděl jak. I v případě farmakologické léčby je namístě dodržovat následující doporučení.

Dosáhněte optimální tělesné hmotnosti. S rostoucí tělesnou hmotností roste zároveň i krevní tlak.


Dobrou zprávou je, že to většinou funguje i obráceně.
Vyvarujte se kouření a nadměrné konzumace alkoholu. Obojí kromě dalších negativních účinků na vaše zdraví zvyšuje krevní tlak. Pokud se již léčíte, vyhněte se alkoholu úplně.
Cambridge Original kamera

Zvyšte svoji pohybovou aktivitu (popřípadě ji zahajte, nikdy není pozdě). Riziko hypertenze je významně vyšší u lidí se sedavým způsobem života a nízkou fyzickou aktivitou. Takoví lidé mívají též problémy s váhou a tím se kruh uzavírá. Začněte se hýbat. Pomalu, ale jistě. Nemusíte hned kupovat permanentku do fitness centra, když vás to nebaví. Každý krok i schod navíc se počítá.
Hoďte se do klidu. Dnešní doba je tak uspěchaná a klade na nás vysoké nároky, že téměř ani není divu, že nám to zvedá krevní tlak. Pokud ale máte problémy s vysokým tlakem, jakékoliv zbytečné rozčilování, spěch a stres vám ubližuje. Dejte si na to pozor a vyvarujte se těchto nežádoucích situací.
Choďte na pravidelné preventivní prohlídky a nechte si svůj krevní tlak změřit – každý by měl hodnotu svého tlaku znát (nestačí vědět, jaký jste ho měli před 10 lety)

V lidském těle není nic jen tak náhodou. Vše souvisí se vším, a proto není divu, že i problémy s vysokým tlakem lze ovlivnit například pomocí vhodné stravy. Úprava stravovacího režimu vám může velmi prospět a pomoci. Na co se tedy zaměřit?

Toto je základ.
Snížením příjmu soli lze u většiny lidí dosáhnout snížení krevního tlaku. Je to proto, že sůl zadržuje vodu v těle, tím roste objem tělesných tekutin a stoupá krevní tlak. Váš příjem soli by neměl přesáhnout 6 g za den. Je třeba si uvědomit, že sůl je obsažena v naprosté většině potravin, zvláště průmyslově zpracovaných. Nejen, že je tedy nutné výrazně omezit dosolování pokrmů, ale též se

Vyvarovat nadměrné konzumace následujících potravin:

-uzeniny, salámy, paštiky, uzené a solené ryby
-slané sýry, tavené sýry
-zelenina ve slaném nálevu, konzervovaná
-chipsy, sušenky, slané crackery, preclíky, solené oříšky
-instantní jídla a polévky
-slané kořenicí směsi
-cornflakes, slané pečivo

Vyvarujte se následujících nápojů
-alkohol
-káva, energy drinky, silný černý čaj
-minerální vody, které obsahují vyšší obsah sodíku (Poděbradka, Hanácká)

Na snížení krevního tlaku může mít vliv i zvýšení příjmu draslíku. To je minerální látka, kterou nalezneme právě v ovoci a zelenině. Ovoce a zelenina jsou navíc zdroji dalších mnoha jiných minerálních látek, vitaminů a vlákniny, které potřebujeme. Navíc tím, že je zařadíte do svého jídelníčku, zůstane méně prostoru pro nevhodné potraviny a často díky této záměně výrazně klesne i celkový příjem energie, což povede ke snížení tělesné hmotnosti (obvykle velmi žádoucí).

Zvyšte podíl nenasycených mastných kyselin ve stravě
A zároveň snižte příjem nasycených mastných kyselin.
Nikdo z nás určitě není zastáncem nemastných a neslaných jídel. Pokud se v zájmu zlepšení svého zdravotního stavu rozhodnete sůl omezit, zde je několik typů, jak ošálit své chuťové buňky:
-množství soli snižujte postupně, časem se adaptujete a menší množství soli vám bude stačit a chutnat nahraďte sůl bylinkami, kořením, houbami
-připravujte co nejpestřejší jídla, experimentujte
-kávu nahraďte kávou bez kofeinu či meltou
pokud příležitostně konzumujete alkohol, vybírejte mezi lehkými víny a pijte mírným tempem

Nefarmakologická léčba, neboli dodržování souboru preventivních opatření vedoucích ke snížení krevního tlaku by měla být vždy základem a prvním krokem v prevenci a léčbě tohoto onemocnění. Teprve v případě jejího selhání by měla přijít na řadu léčba farmakologická, tedy pomocí léků předepsaných lékařem. Je nutno si uvědomit, že selhání bývá často na straně pacienta a ne léčby samotné, tzn. že pacient nemá dostatek vůle a chuti se svým stavem něco dělat a spolehne se proto na pomoc léků. Samozřejmě nic není černobílé a u někoho budou léky vždy potřeba. Měli bychom si ale uvědomit, že většina z nás držíme své zdraví ve svých vlastních rukou a je jen na nás, jak s ním naložíme.

Hypertenze je vysoký krevní tlak
Je jednou z nejčastějších a nejzávažnějších příčin vzniku onemocnění srdce a cév, které se v naší populaci vyskytují. Hypertenze je záludná v tom, že zpočátku nemocného neobtěžuje a ten o ní dlouhou dobu nemusí vědět. Prvními příznaky vysokého krevního tlaku mohou být bolesti hlavy, bolesti na hrudníku, únava nebo poruchy spánku. Pokud přetrvává po dobu několika let, poškozuje cévy, srdce, ledviny, sítnici očí. Může být příčinou srdečního infarktu nebo mozkové cévní příhody.

O vysokém krevním tlaku mluvíme tehdy, když nám tlakoměr naměří hodnotu vyšší nebo rovnou 140/90 mm Hg.

Příště něco o tlakoměrech, měření doma i u lékaře:

Čtěte více na stránce : Hypertense Vysoký krevní tlak Hypertensní choroba Digitální měření krevního tlaku Tonometry. 

Oblíbené příspěvky

Štítky a MENU, RUBRIKY - je tu všechno o nemocech i lidech....

#školní zdravotní služba #dispensární péče #prevence #pediatrie 7 000 000 ACTA Admin Afektivní neurověda Afrodisiaka Afty Akáty bílé Akutrauma Alergie Alicia Keys Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Amerika Anatomie Angina pectoris Antidepresiva Antioxydanty Aristoteles Asertivita Ateroskleróza Auskultace Bakterie Basshunter Beletrie Benedikt XVI. Bible Bing Biochemie Bioklimatologie BLIKAJÍCÍ OČI Blogeři sobě Blogy Bohemian melody and songs Bolest Bolest u člověka Bolesti hlavy Bolesti nohou BonaFides Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bug Opera Bulvár Buněčné receptory Bylinky Bylinky a spánek Cannabis Cestovní medicina Cicero Cippolovy zákony stupidity Cipralex Cirhóza Citový mozek Civilizace Civilizační nemoci Co je psáno Coronavirus Credo Experto Čaj Čekárny psychiatrů. Deprese České momenty D-FENS Dehydratace Demence Demokracie Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství dezinformace Diabetes mellitus Diagnostika manipulace Diagnostika v oční medicině Diferenciální diagnostika Diskuze a debaty Dítě Divizna velkokvětá Dlouhá cesta Dna Dobrý voják Dobrý vtip! Doktor je Bůh Domácí lékárna Donald Trump Dyspepsie Editace a styl psaní příspěvků EKG Elektřina Elizabeth Blackwell Emergency emoce Energie a my Epidemiologie Erotika na internetu Erythema migrans Etiketa Etnika Evropa Expert v terénu Externí disk Facebook Febrilní křeče Filmy Florence and the Machine Fotografie František Ringo Čech Freud Frustrace Funkční poruchy Fysiologie Fytoterapie G+ G+ notifikace v Opeře Gastroenterologie Gaučing Gaudeamus igitur GDX Access Geek Geny a informace Glaukom Google Google AdSense Google Analytics Google Scholar Google+ Hemagel Hepatologie Historie Hloh obecný Horečka Hormony Hřích Hudba Humor Humor v medicíně Hunting Hygienický balíček Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Hypnotika Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Idiopathické Imunita Imunosupresiva In Vino Veritas Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Insulinová resistence Inteligence Interna a kardiologie Internet Ischemická choroba Iveta jak na to Jídlo a zdraví Kalium Kamenný most Kardiovaskulární zdraví Karel Kryl Karel Schwarzenberg Karikatura Kašel Káva Kemel Klávesové zkratky Klysma neboli klystýr Kodex internetového diskutéra Koledy Kolokvium Komentáře Konopí Kopírování Korona virus Krásné ženy Kráťa Kruh Užitečné příspěvky Laboratorní diagnostika Lásky čas Léčivé rostliny Ledviny Legionářská nemoc Legrace Lékař Léky nové generace Les Lež Life at Google Liganty LIST SENNY Literatura Lymeská Borelióza M.Parkinsoni Maminka Manicko depresivní syndrom Marek Slabý Matka Med smrkový Media Medicina Meduňka Melatonin Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MEXICO MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy Milenci Minerály Mobilní internet moderní medicina Mononucleosa MOTOROLA Droid RAZR Moudrost Mozek Mozek a drogy Mučení MUDr. Jan Dvořáček MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Můj pohled na svět Munchhausenův syndrom Murphyho zákony Muži a ženy Myslivost Myšlenka dne NA LAČNO Narcistická porucha osobnosti Názory Nefrologie Nefunkční bezpečnostní hláška Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Nespavost Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurogeneze Neurochirurgie Neurologie news Nikon Nobelovy ceny Nootropica Novinky Novinky a zajímavosti O dětství O chřipce obecně O jmelí O lásce O stárnutí a stáří O závisti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař Only for Medicine Operace Optika ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Ovládání Ovoce Paliativní medicina Paměť Pandemie Parazitologie Parkinsonova nemoc Patologie Pavel Pafko Pepa Řepa Pesticidy Pirátství Pivo Placebo efekt Plynové jezírko s oxygenoterapií Počítače a diagnostika Policie Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Poruchy vědomí Pozitivní myšlení Poznámky Poznáte je? Pravda Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prevence a zdraví Probiotika Proces wuauclt.exe Prof. Koukolík prof. Matějček prof. MUDr František Koukolík Prof. MUDr. Pavel Pafko prohlížeč Opera Propedeutika Prostata Přátelství Přetížení organizmu Příroda Příroda a zdraví PSA Psychiatrická onemocnění Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychologie Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Půst Racionální výživa Radkin Honzák Rady a tipy Rakovina prostaty (caP) Rath a sedmimilionová krabice Reforma Rehabilitace Reklama Renata Rickrolling Rodina Rozšíření Opery Rychlá pomoc Řešení problémů Řízky Sametová revoluce Sanitka Sanitka Mercedes veteran Screenshot Serenoa repens Sex Sex a zdraví Schemer Skupinová hloupost Sluch Smazání Facebooku Sociální patologie Sociální sítě Sokrates Soubory .OGG Soukromí Spánek a jeho poruchy Spánek a léky Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stahování Stáří Statečnost Statistika Steatóza jater Stomatologie strach Street View stres Studium Sůl v potravě člověka Svoboda Svobodný internet Syndrom vyhoření Šampaňské Škola Školní zdravotní služba Švejk Technické spekulace Teotihuacan The New York Times Tipy Tipy a návody Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Toxoplasma Transplantace Tráva Trojský kůň Trpajzlíci Třezalka Twitter Twitter Frenzy U bankomatu Umění Unwand Urologie USA Úvod úzkost Václav Havel Vakcína Válečná medicina Vánoce VENEZUELA Verše Veřejné mínění Veverka Videa Vilcacora Virologie Virosa Virtuální prohlídka měst Virus Vitaminy Vlídné slovo Voda Vtipné a pozitivní Vtipné okamžiky Vtipy Vyhledávač Výchova Water is Vital for life WD My Passport WHO YES WE CAN YouTube Zácpa Obstipatio Zahrady Zajímavosti Zákon Závislost Závislosti Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zlatá šedesátá Zrychlení počítače? Židovské Žít je tak krásné Život s holou prdelí Život v přírodě Životospráva a dlouhý život

Siesta s dýmkou u kávy