SERENOA REPENS a FYTOTERAPIE U NEMOCNÝCH S BENIGNÍ HYPERPLAZIÍ PROSTATY.

Na dlouhý život pro vaši prostatu připomenu životosprávu
 Prostamol Uno 

jako oficiální lék je extrakt sušeného zralého plodu z americké trpasličí palmy Serenoy plazivé – Serenoa repens. Nejčastější rostlinnou drogou je Serenoa repens (Serenoa plazivá), jež je obsažena v největším počtu preparátu. Druhou pak Pygeum africanum (Slivoň africká).

První záznamy o použití fytoterapie benigní hyperplazie prostaty pochází z Egypta již z 13. století před Kristem a je značně rozšířena i v současné době. V roce 1993 reprezentovala alternativní fytoterapie téměř 50 % léků používaných při terapii tohoto onemocnění, zatímco pouze 5 % tvořily alfa-blokátory a dalších 5 % inhibitory 5α-reduktázy.
Rostlinné extrakty obsahují řadu látek charakteru mastných kyselin, volných alkoholů, sterolů a triterpenů. Farmakokinetická data, mechanizmus působení a přesný farmakologický účinek těchto látek není ve většině případů přesně znám. Mezi nejčastěji užívané léky patří extrakt sušeného zralého plodu z americké trpasličí palmy Serenoy plazivé – Serenoa repens.



Již na začátku 18. století používali američtí Indiáni plody této rostliny jako celkové tonikum k povzbuzení chuti k jídlu, k léčení testikulární atrofie, impotence, erektilní dysfunkce, sníženého mužského libida a otoku prostaty. Plody byly také doporučovány ženám pro léčení neplodnosti, bolestivých periodách a při laktaci.
O století později nacházíme i v odborné lékařské literatuře zmínky o využití plodů Serenoa repens při léčbě otoků prostaty. V současné době tvoří fytopreparáty 1/3 léčiv užívaných k terapii BHP v Evropě, velmi rozšířené je jejich užívání v USA a v Asii, Africe a Indii patří dokonce mezi léky první volby.


Serenoa repens
Rostlina obvykle roste jako malý keř s pomalu rostoucím, horizontálně bohatě rozvětveným, stonkem dosahující výšky 1–3 m. Patří mezi vzrůstem menší palmy s ozdobnými vějířovitými listy zelené, šedomodré až zářivě stříbrné barvy. Každý rok vyrůstají nové, přibližně 1 m široké listy (3–7 listů/rok), které na keři zůstávají po dobu asi 2 let. Kvete od prosince do března a plodí nachově červené plody. Plody jsou chráněny tlustým lupenem na malém stonku připevněném ke kmenu.Tvrdé pilovité zuby jsou uspořádány kolem řapíku nebo stonků listů.
Tato palma je velmi rozšířená na jihovýchodě USA. V kultuře se s ní kvůli pomalému růstu setkáváme velmi zřídka, přestože je velmi nenáročná. Otužilá neporušená rostlina je odolná proti ohni, proto často roste v oblastech častých požárů. 
Pánský odpočinek na gauči obvykle po obědě

Pro výrobu extraktu se používají sušené plody, které jsou zmraženy a jemně rozemlety tak, aby jejich aktivní složky (tj. mastné kyseliny) byly uchráněny před horkem a třením, které vznikají při konvenčním mletí těchto plodů.

Extrakt ze Serenoa repens je účinným inhibitorem různých enzymů a buněčných či biochemických mechanizmů zapojených do etiologie BHP. Jeho působení není receptorově ani substrátově specifické. Extrakt obsahuje řadu aktivních substancí. Jeho terapeutický účinek je pravděpodobně výsledkem současného působení účinných látek (adice/synergizmus) než vlivem každé z nich samostatně. Mezi aktivní látky patří: steroidní saponiny, mastné kyseliny (kapriová, kapryliová, lauriová, palmitová, stearová, linolová, linolenová, arachidonová a olejová a jejich etylové estery), fytosteroly (β-sitosterol, masterol, cykloartenol, terol, lupeol, lupenon), prchavé oleje, pryskyřice a taniny (1, 2, 5, 7). Výtažek z plodů s vysokým obsahem liposterolů a mastných kyselin, které tvoří 85–95 % extraktu, má antiandrogenní vlastnosti, které specificky působí na úrovni cílového orgánu bez dalších účinků na hypotalamo-hypofyzární ose. Za nejúčinnější látku je
považován β-sitosterol.

Antiandrogenní vlastnosti se projevují potlačováním syntézy dihydrotestosteronu (DHTs) a jeho fixace ke svému cytosolickému receptoru. Potlačení syntézy dihydrotestosteronu je spojené s inhibicí (mechanizmem nekompetitivní blokády) aktivity obou izoenzymů 5α-reduktázy (typ 1 a typ 2) poklesem intracelulární proteosyntézy a tím omezení zvětšování objemu prostatické tkáně. Pokles proteinové syntézy působením extraktu byl prokázán na prostatických buňkách také ovlivněním funkce prolaktinu. Některé studie prokázaly přímý vliv na metabolizmus testosteronu.
V pokusech in vitro bylo dále zjištěno, že
extrakt Serenoa repens je schopen, potlačením aktivity fosfolipázy A2 a nekompetitivní inhibicí cyklooxygenázy a lipooxygenázy, zabránit uvolnění arachidonové kyseliny, snížit syntézu prostaglandinů a leukotrienů a hromadění mastocytů. Proto působí protizánětlivě v cílovém orgánu – prostatě.
Farmakologické účinky poukazují mimo jiné i výrazný vliv látky na snižování kongesce (anemizace prostaty). 
Tento účinek je zvláště velmi důležitý v počátečních stadiích onemocnění, kdy překrvení pánve stojí v popředí symptomatologie BHP. Antiandrogenní a lokálně anemizující (antiedématózní) účinky by mohly vysvětlit příznivé výsledky v symptomatologii nezhoubné hypertrofie prostaty.
Fitzpatrick a další autoři prokázali v roce 1993 další účinky rostlinných extraktů, které se podílejí na zlepšení symptomatologie onemocnění. K těmto účinkům patří inhibice syntézy proteinu vážícího v séru androgeny (sex-hormon binding globulin – SHBG), inhibice růstových faktorů (fibroblastového růstového faktoru – FGF, epidermálního růstového faktoru – EGF, transformujícího růstového faktoru alfa a beta – TGF), antiestrogenní účinek způsobený blokováním aromatázy, antiproliferační a mírný cytotoxický účinek (indukce apoptózy) na hyperplastické buňky prostaty.
Nedávno bylo zjištěno, že účinné látky obsažené v extraktu inhibují α1-adrenoreceptory. Jestliže biologická dostupnost a další farmakokinetické účinky těchto látek jsou podobné jako u blokátorů α1-adrenoceptorů, potom může být tento receptorový antagonizmus i příčinou léčebného účinku extraktu u pacientů se symptomy dolního močového traktu, svědčící pro BHP.


Farmakokinetické údaje nejsou u lidí k dispozici.

Kinetická studie u krys, kterým byla účinná látka podána perorálně, dokázala, že vstřebávání produktu je pomalé (plazmatický vrchol 7 hodin po požití) prodloužený plazmatický poločas (56 hodin a 115 hodin podle frakce), vylučování ledvinami je nízké (30 %), převažuje vylučování trávicím traktem – stolicí (70 %). Při opakovaném podávání je pozorováno výrazné vychytávání účinných složek v tkáních prostaty.
Studie zaměřené na sledování distribuce 14C-oleové kyseliny a 14C-sitosterolu u krys ukázaly na zvýšenou distribuci a hromadění těchto látek v prostatě v porovnání s distribucí do semenných váčků, mozku nebo močového měchýře.

U mužů středního a vyššího věku při funkčních obtížích spojených s benigní hyperplazií prostaty
(časté močení – zejména v noci, zvýšené mikční úsilí, slabý močový proud, pocit nedokonalého vyprázdnění, obtížný začátek močení) především v počátečních stadiích onemocnění. Přípravek samozřejmě nenahrazuje nutnost chirurgického výkonu.

Díky obsahu řady účinných látek a komplexnímu mechanizmu farmakologického působení může být extrakt Serenoa repens použit jako doplňkový lék ke zlepšení symptomů při impotenci a sníženém libidu, snížené funkci slizničních membrán, zánětu a hypotyreóze. Dále bylo po jeho aplikaci zaznamenáno zlepšení stavu při atrofii varlat, neplodnosti u žen a snížené funkci ovarií, nechutenství a celkové ochablosti (anabolizace).


Zdroj: MUDr. Zbyněk Veselský, Ph.D. Urocentrum Praha, s. r. o., urologiepropraxi.cz 

Oblíbené příspěvky

Štítky a MENU, RUBRIKY - je tu všechno o nemocech i lidech....

#školní zdravotní služba #dispensární péče #prevence #pediatrie 7 000 000 ACTA Admin Afektivní neurověda Afrodisiaka Afty Akáty bílé Akutrauma Alergie Alicia Keys Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Amerika Anatomie Angina pectoris Antidepresiva Antioxydanty Aristoteles Asertivita Ateroskleróza Auskultace Bakterie Basshunter Beletrie Benedikt XVI. Bible Bing Biochemie Bioklimatologie BLIKAJÍCÍ OČI Blogeři sobě Blogy Bohemian melody and songs Bolest Bolest u člověka Bolesti hlavy Bolesti nohou BonaFides Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bug Opera Bulvár Buněčné receptory Bylinky Bylinky a spánek Cannabis Cestovní medicina Cicero Cippolovy zákony stupidity Cipralex Cirhóza Citový mozek Civilizace Civilizační nemoci Co je psáno Coronavirus Credo Experto Čaj Čekárny psychiatrů. Deprese České momenty D-FENS Dehydratace Demence Demokracie Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství dezinformace Diabetes mellitus Diagnostika manipulace Diagnostika v oční medicině Diferenciální diagnostika Diskuze a debaty Dítě Divizna velkokvětá Dlouhá cesta Dna Dobrý voják Dobrý vtip! Doktor je Bůh Domácí lékárna Donald Trump Dyspepsie Editace a styl psaní příspěvků EKG Elektřina Elizabeth Blackwell Emergency emoce Energie a my Epidemiologie Erotika na internetu Erythema migrans Etiketa Etnika Evropa Expert v terénu Externí disk Facebook Febrilní křeče Filmy Florence and the Machine Fotografie František Ringo Čech Freud Frustrace Funkční poruchy Fysiologie Fytoterapie G+ G+ notifikace v Opeře Gastroenterologie Gaučing Gaudeamus igitur GDX Access Geek Geny a informace Glaukom Google Google AdSense Google Analytics Google Scholar Google+ Hemagel Hepatologie Historie Hloh obecný Horečka Hormony Hřích Hudba Humor Humor v medicíně Hunting Hygienický balíček Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Hypnotika Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Idiopathické Imunita Imunosupresiva In Vino Veritas Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Insulinová resistence Inteligence Interna a kardiologie Internet Ischemická choroba Iveta jak na to Jídlo a zdraví Kalium Kamenný most Kardiovaskulární zdraví Karel Kryl Karel Schwarzenberg Karikatura Kašel Káva Kemel Klávesové zkratky Klysma neboli klystýr Kodex internetového diskutéra Koledy Kolokvium Komentáře Konopí Kopírování Korona virus Krásné ženy Kráťa Kruh Užitečné příspěvky Laboratorní diagnostika Lásky čas Léčivé rostliny Ledviny Legionářská nemoc Legrace Lékař Léky nové generace Les Lež Life at Google Liganty LIST SENNY Literatura Lymeská Borelióza M.Parkinsoni Maminka Manicko depresivní syndrom Marek Slabý Matka Med smrkový Media Medicina Meduňka Melatonin Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MEXICO MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy Milenci Minerály Mobilní internet moderní medicina Mononucleosa MOTOROLA Droid RAZR Moudrost Mozek Mozek a drogy Mučení MUDr. Jan Dvořáček MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Můj pohled na svět Munchhausenův syndrom Murphyho zákony Muži a ženy Myslivost Myšlenka dne NA LAČNO Narcistická porucha osobnosti Názory Nefrologie Nefunkční bezpečnostní hláška Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Nespavost Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurogeneze Neurochirurgie Neurologie news Nikon Nobelovy ceny Nootropica Novinky Novinky a zajímavosti O dětství O chřipce obecně O jmelí O lásce O stárnutí a stáří O závisti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař Only for Medicine Operace Optika ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Ovládání Ovoce Paliativní medicina Paměť Pandemie Parazitologie Parkinsonova nemoc Patologie Pavel Pafko Pepa Řepa Pesticidy Pirátství Pivo Placebo efekt Plynové jezírko s oxygenoterapií Počítače a diagnostika Policie Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Poruchy vědomí Pozitivní myšlení Poznámky Poznáte je? Pravda Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prevence a zdraví Probiotika Proces wuauclt.exe Prof. Koukolík prof. Matějček prof. MUDr František Koukolík Prof. MUDr. Pavel Pafko prohlížeč Opera Propedeutika Prostata Přátelství Přetížení organizmu Příroda Příroda a zdraví PSA Psychiatrická onemocnění Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychologie Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Půst Racionální výživa Radkin Honzák Rady a tipy Rakovina prostaty (caP) Rath a sedmimilionová krabice Reforma Rehabilitace Reklama Renata Rickrolling Rodina Rozšíření Opery Rychlá pomoc Řešení problémů Řízky Sametová revoluce Sanitka Sanitka Mercedes veteran Screenshot Serenoa repens Sex Sex a zdraví Schemer Skupinová hloupost Sluch Smazání Facebooku Sociální patologie Sociální sítě Sokrates Soubory .OGG Soukromí Spánek a jeho poruchy Spánek a léky Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stahování Stáří Statečnost Statistika Steatóza jater Stomatologie strach Street View stres Studium Sůl v potravě člověka Svoboda Svobodný internet Syndrom vyhoření Šampaňské Škola Školní zdravotní služba Švejk Technické spekulace Teotihuacan The New York Times Tipy Tipy a návody Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Toxoplasma Transplantace Tráva Trojský kůň Trpajzlíci Třezalka Twitter Twitter Frenzy U bankomatu Umění Unwand Urologie USA Úvod úzkost Václav Havel Vakcína Válečná medicina Vánoce VENEZUELA Verše Veřejné mínění Veverka Videa Vilcacora Virologie Virosa Virtuální prohlídka měst Virus Vitaminy Vlídné slovo Voda Vtipné a pozitivní Vtipné okamžiky Vtipy Vyhledávač Výchova Water is Vital for life WD My Passport WHO YES WE CAN YouTube Zácpa Obstipatio Zahrady Zajímavosti Zákon Závislost Závislosti Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zlatá šedesátá Zrychlení počítače? Židovské Žít je tak krásné Život s holou prdelí Život v přírodě Životospráva a dlouhý život

Siesta s dýmkou u kávy