Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část pátá (Jsi lékař, tak služ, slouho!) Přesčas a služba. Doktor je Bůh!.

Mononucleosis

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část pátá (Jsi lékař, tak služ, slouho!) 8. 04. 2019 14:07:39
Dnes něco na téma služby. Ne každý totiž tuší, co si pod tím představit. A medik na škole, pro toho je představa nočních služeb zážitkem, kterého se nemůže dočkat. Nebojte, až se dočkáte, zážitek to bude. Malina, hoši, malina.

Víte, je potřeba to formulovat jinak. To s těmi přesčasy a službami. Pro laiky je v tom chaos. Přesčas si pacient představuje tak, že doktor zůstane dýl v práci, aby se stihlo to, co musí být dokončeno. Třeba takový chirurg přece v 15:30 neodhodí skalpel a neřekne, že to dodělá zítra. Když si pacient spojí slovo přesčas s touhle představou, a pak s výrokem, že lékaři přesčasy vypoví, nemůžeme se pacientovi divit, že má na doktora vztek.

Prací přesčas se podle zákoníku práce rozumí práce konaná nad stanovenou týdenní pracovní dobu a podle mě jí definuje právě situace, kterou jsem popsala. Situace, kdy je prostě potřeba zůstat v práci i poté, co má zaměstnanec právo odejít domů. Situace se vyskytne nečekaně a neměla by se opakovat příliš často. Maximálně osm hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v roce.

Tak a teď si vemte, že lékař odpracuje i víc než 1000 hodin přesčasů ročně. Někomu v údaji ujela nula, ne? Ne.

Jde totiž o služby. A v nich o ty hodiny, kdy je doktor v práci „přes-čas“, tedy mimo těch klasických 40 hodin týdně, na které se vystavuje pracovní smlouva. Smlouva na jedno zaměstnání a jemu odpovídající plat.

Sloužit znamená, že někdo z týmu lékařů zůstane v práci i po pracovní době. Pozor, ne, že do služby přijde odpoledne, tedy poté, co ráno dospal službu z předchozího dne. Ale že po osmi hodinách v práci prostě pokračuje bez pauzy dál. Celé odpoledne, celou noc, až do rána. Ráno se přivítá s kolegy, povypráví jim, jak se měl a pokračuje s nimi v rozjeté šou, dokud nemá v 15:30 oficiální padla pro ten den...

Je to jakoby například kadeřnice (když nám to s ní v mém minulém blogu tak šlo) po osmi hodinách zavřela dveře jedné provozovny a přešla o dveře dál do té další. Tam stříhala až do večera. Taky dle situace kontrolovala a doupravovala střihy udělané dopoledne. Ty, co si střihla sama, i ty, co dělaly kolegyně. Hezky mít přehled o všem a všech, kdyby se někde něco, víteco. Stříhala by i v noci, až do ranního kuropění, no a ráno by do sebe kopla kafe a přešla do své původní provozovny, kde už by jí samozřejmě stála fronta.

Popsala jsem to proto, aby si někdo služby nepletl s provozem na směny. Provoz na směny mají sestřičky (a také lidé v jiných profesích). Střídají se v ranní, odpolední a noční, ale pokaždé přijdou do práce je na 8 (či 12) hod. A ve výsledku si tímto stylem odpracují zmíněných klasických 40 hodin týdně. Směny, služby. Kruci, obojí začíná na „S“, nejspíš proto se to tak plete, nebo spíš proto to mají pacienti v hlavách tak propojené a nechápou, co těm doktorům na službách tak vadí. No to, co jsem právě popsala. I kdyby doktor odsloužil jen jednu službu týdně, už na té jedné službě nasbírá 16 přesčasových hodin (od 15:30 do 7:00 dalšího dne). Kde je pak těch maximálně povolených 8hodin týdně přesčas, o kterých mluví zákoník práce? Ty jsou na papíře, ve skutečnosti si doktor za jedinou službu nasbírá přesčas na dva týdny dopředu, mazec, co?

Tuhle jeden můj známý přišel na to, že máme na lékařáku postel. Prý co si stěžujem, když si v práci můžem lehnout. Víte, vyspat se na posteli doma a ve službě, je stejné, jako sedět v křesle a v elektrickém křesle. Nedá se to dostatečně vysvětlit, ale stačí to jednou prožít. To, že do jedné v noci obíháte jednotlivá oddělení, děláte přijmy, kontrolujete výsledky, předěláváte léčbu, pícháte kanyly, lumbální punkce, všechno (jste tam sami, pamatujete?) a když se konečně svalíte do postele, zazvoní za půl hodiny telefon, že jede rychlá.

 Přiožralý puberťák, co ho našli před barem. Dýchá vám etanol do obličeje, kope do vás, pere se se sestrou a posílá vás do prdele. Vy máte dojem, že už v ní dávno jste. Ale spali jste, tak co si stěžujete!

Někteří lidé tomu nevěří, jiní žasnou. Když jsem třeba ráno dělávala příjem dítěte na naše oddělení a ujišťovala jsem při tom rodiče, že si večer dítě zkontroluju, poněvač sloužím, nechápali někteří, co tím myslím. Jak večer? Vždyť jsem v práci teď, ráno. Jiní se mě při noční obchůzce oddělení ptali, jestli jsem v práci „ještě“, nebo „už“, tedy jestli jsem byla v mezidobí doma a trochu jsem se vyspala. Nejspíš na mě bývalo docela znát, že už nejsem právě nejčerstvější zboží. Starám se o zdraví jejich dítěte, chápete, měli trochu strach. O to dítě, o mě asi ne.

Někteří se mě následující den v poledne ptávali, jestli vůbec někdy odcházím domů, nebo jestli máme k dispozici nějaké nemocniční byty přímo v areálu (lépe přímo na oddělení). Mysleli to žertem, ale nám lékařům to moc legrační nepřipadá, to mi teda věřte.

Na to, jestli chcete sloužit, se vás nikdo neptá. Stejně jako na to, jestli po škole nastoupíte za ten směšný plat do nemocnice, nebo někam jinam. Na vybranou moc nemáte. Jistě, můžete jít třeba smažit hranolky do Mekáče, finančně vyjde dokonce líp, když na sebe necháte prskat mastný olej. Ale právě jste zdolali významnou životní metu, dokončili jste medicínu, vy do toho zdravotnictví prostě chcete. I přesto, že se podpisem smlouvy upíšete i k povinnosti sloužit, jasně, no problem.

Jenže - představte si malé oddělení. Pracují na něm čtyři lékařky. Kvíz za jednoho bludišťáka. Kolikrát do měsíce musí po pracovní době zůstat doktorka daného oddělení v práci „přes-čas“ na odpoledne a noc, aby se nikdy nestalo, že by oddělení zůstalo bez lékařského dohledu? Jsou to náročnější počty, nechci nikoho přetěžovat, bludišťáky vem čert. Vydělte si 30 dní těmi čtyřmi lékařkami a na každou tak připadne 7 krát bezva možnost věnovat se pacientům 32 hodin v kuse. Počítám do toho samozřejmě i víkendy a svátky. Ty se totiž pro vás, jako pro lékaře, stanou vzácnou událostí. Jestli se ostatní v okolí radují, že volno o Vánocích pro letošek vychází naprosto dokonale, pro tým v nemocnici je to peklo k pláči. Citlivějším jedincům doporučuji nepřemýšlet nad rozpisem služeb za situace, když si některá z lékařek vezme dovolenou, nebo, můra jedna, onemocní.

No a třešničkou za tohle všechno je fakt, že plat lékaře, veřejně uváděný v mediích, je brán i s penězi za ten „přes-čas“. Trochu mimo, ne? Každému je snad jasné, že v systému, který jsem právě popsala, má nemocniční lékař stran odpracovaných hodin regulérně dvě (někteří i tři) zaměstnání. Že pak bere 50.000? No vydělme si to dvěma (prácema) a máme reálnou částku za 40 hodinové zaměstnání lékaře.
Už tomu rozumíte?

Ostatní profese to také nemají lehké, o tom nepolemizuji. Ale momentem, kdy jako čerstvý doktor překročíte práh nemocnice, se vzdáváte nároku na něco tak samozřejmého, jako je řádný odpočinek po práci, či čas pro sebe a rodinu.

A tak se lékaři začnou ozývat, že to nezvládají, a že je potřeba to řešit. A když řešení nepřichází, tak se domluví, že nezákonné množství přesčasů vypoví a ...

A to se nikdy nestane, víte? Protože se vždycky najde hrdina, který v tom nechce nechat ani kolegy, ani pacienty, ani vedení nemocnice. Který bojuje (pardon slouží) až do strhání vlastního těla, dokud se nezničí. Stane se z něj přesně ten doktor, na kterého si pak pacienti stěžují v diskusích.

Ten vyhořelý, ten cynik, ten, co se „ani neusmál“. Každý ho zažil ,každý ho ze svého okolí zná. Tak teď už víte proč.

Systém zdravotní péče u nás z dlouhodobého hlediska přežívá díky altruismu lidí, kteří do něj v dobré víře vstoupí, nechají se semlít a po letech vyplivnout bez kouska vděku okolí. Je to špatně a musí se o tom mluvit. Proto to dělám. Protože nic z toho, co se v českém zdravotnictví děje, veřejnost neví. A dokud to nebude vědět, tak se nic nezmění. Bohužel.

Zdroj: https://karolova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=708280

LÉKAŘI NA SÍTI
A VYHOŘENÍ !

Oblíbené příspěvky

Štítky a MENU, RUBRIKY - je tu všechno o nemocech i lidech....

#školní zdravotní služba #dispensární péče #prevence #pediatrie 7 000 000 ACTA Admin Afektivní neurověda Afrodisiaka Afty Akáty bílé Akutrauma Alergie Alicia Keys Alternativní medicina Alzheimerova choroba Americké zdravotnictví Amerika Anatomie Angina pectoris Antidepresiva Antioxydanty Aristoteles Asertivita Ateroskleróza Auskultace Bakterie Basshunter Beletrie Benedikt XVI. Bible Bing Biochemie Bioklimatologie BLIKAJÍCÍ OČI Blogeři sobě Blogy Bohemian melody and songs Bolest Bolest u člověka Bolesti hlavy Bolesti nohou BonaFides Bršlice kozí noha Aegopodium podagraria L. Bug Opera Bulvár Buněčné receptory Bylinky Bylinky a spánek Cannabis Cestovní medicina Cicero Cippolovy zákony stupidity Cipralex Cirhóza Citový mozek Civilizace Civilizační nemoci Co je psáno Coronavirus Credo Experto Čaj Čekárny psychiatrů. Deprese České momenty D-FENS Dehydratace Demence Demokracie Dengue Deprese Deprivanti a deprivantství Dětská obezita Dětské lékařství dezinformace Diabetes mellitus Diagnostika manipulace Diagnostika v oční medicině Diferenciální diagnostika Diskuze a debaty Dítě Divizna velkokvětá Dlouhá cesta Dna Dobrý voják Dobrý vtip! Doktor je Bůh Domácí lékárna Donald Trump Dyspepsie Editace a styl psaní příspěvků EKG Elektřina Elizabeth Blackwell Emergency emoce Energie a my Epidemiologie Erotika na internetu Erythema migrans Etiketa Etnika Evropa Expert v terénu Externí disk Facebook Febrilní křeče Filmy Florence and the Machine Fotografie František Ringo Čech Freud Frustrace Funkční poruchy Fysiologie Fytoterapie G+ G+ notifikace v Opeře Gastroenterologie Gaučing Gaudeamus igitur GDX Access Geek Geny a informace Glaukom Google Google AdSense Google Analytics Google Scholar Google+ Hemagel Hepatologie Historie Hloh obecný Horečka Hormony Hřích Hudba Humor Humor v medicíně Hunting Hygienický balíček Hyperkinetická porucha Hyperplasie prostaty Hyperpyrexie Hypertensní choroba Hypertenze Hypnotika Chirurgie Cholera Cholesterol Chronický únavový syndrom Chřipka Idiopathické Imunita Imunosupresiva In Vino Veritas Infekční koutky Infekční nemoci Instinkty Insulinová resistence Inteligence Interna a kardiologie Internet Ischemická choroba Iveta jak na to Jídlo a zdraví Kalium Kamenný most Kardiovaskulární zdraví Karel Kryl Karel Schwarzenberg Karikatura Kašel Káva Kemel Klávesové zkratky Klysma neboli klystýr Kodex internetového diskutéra Koledy Kolokvium Komentáře Konopí Kopírování Korona virus Krásné ženy Kráťa Kruh Užitečné příspěvky Laboratorní diagnostika Lásky čas Léčivé rostliny Ledviny Legionářská nemoc Legrace Lékař Léky nové generace Les Lež Life at Google Liganty LIST SENNY Literatura Lymeská Borelióza M.Parkinsoni Maminka Manicko depresivní syndrom Marek Slabý Matka Med smrkový Media Medicina Meduňka Melatonin Metabolický syndrom Meteorosenzitivita MEXICO MIKROBIOLOGIE Mikrobiom Mikroorganismy Milenci Minerály Mobilní internet moderní medicina Mononucleosa MOTOROLA Droid RAZR Moudrost Mozek Mozek a drogy Mučení MUDr. Jan Dvořáček MUDr. Jan Hnízdil MUDr. Plzák Můj pohled na svět Munchhausenův syndrom Murphyho zákony Muži a ženy Myslivost Myšlenka dne NA LAČNO Narcistická porucha osobnosti Názory Nefrologie Nefunkční bezpečnostní hláška Nemoc z líbání Nemoci dospívání Nemoci prostaty Nemoci štítné žlázy Nemocný vypráví Nespavost Neuroanatomie a neurofysiologie bolesti Neurogeneze Neurochirurgie Neurologie news Nikon Nobelovy ceny Nootropica Novinky Novinky a zajímavosti O dětství O chřipce obecně O jmelí O lásce O stárnutí a stáří O závisti Objevy Očkování Oční (ophthalmologie) Oldřich Vinař Only for Medicine Operace Optika ORL Osobnost lékaře Osobnostní patologie Ostatní Ostropestřec mariánský Ovládání Ovoce Paliativní medicina Paměť Pandemie Parazitologie Parkinsonova nemoc Patologie Pavel Pafko Pepa Řepa Pesticidy Pirátství Pivo Placebo efekt Plynové jezírko s oxygenoterapií Počítače a diagnostika Policie Porodnictví a gynekologie Porucha metabolismu Poruchy vědomí Pozitivní myšlení Poznámky Poznáte je? Pravda Preexisting condition Premenstruační syndrom Prevence Prevence a zdraví Probiotika Proces wuauclt.exe Prof. Koukolík prof. Matějček prof. MUDr František Koukolík Prof. MUDr. Pavel Pafko prohlížeč Opera Propedeutika Prostata Přátelství Přetížení organizmu Příroda Příroda a zdraví PSA Psychiatrická onemocnění Psychiatrie a psychologie Psychoaktivní látky psychoanalýza Psychologie Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci pudy Půst Racionální výživa Radkin Honzák Rady a tipy Rakovina prostaty (caP) Rath a sedmimilionová krabice Reforma Rehabilitace Reklama Renata Rickrolling Rodina Rozšíření Opery Rychlá pomoc Řešení problémů Řízky Sametová revoluce Sanitka Sanitka Mercedes veteran Screenshot Serenoa repens Sex Sex a zdraví Schemer Skupinová hloupost Sluch Smazání Facebooku Sociální patologie Sociální sítě Sokrates Soubory .OGG Soukromí Spánek a jeho poruchy Spánek a léky Speciální pedagogika Sport Sportovní lékařství Stahování Stáří Statečnost Statistika Steatóza jater Stomatologie strach Street View stres Studium Sůl v potravě člověka Svoboda Svobodný internet Syndrom vyhoření Šampaňské Škola Školní zdravotní služba Švejk Technické spekulace Teotihuacan The New York Times Tipy Tipy a návody Tonometry TOPLekar.cz Toxiny Toxoplasma Transplantace Tráva Trojský kůň Trpajzlíci Třezalka Twitter Twitter Frenzy U bankomatu Umění Unwand Urologie USA Úvod úzkost Václav Havel Vakcína Válečná medicina Vánoce VENEZUELA Verše Veřejné mínění Veverka Videa Vilcacora Virologie Virosa Virtuální prohlídka měst Virus Vitaminy Vlídné slovo Voda Vtipné a pozitivní Vtipné okamžiky Vtipy Vyhledávač Výchova Water is Vital for life WD My Passport WHO YES WE CAN YouTube Zácpa Obstipatio Zahrady Zajímavosti Zákon Závislost Závislosti Zdraví Zdravotní pojištění Ze života lékařů Ze života sestřiček Zlatá šedesátá Zrychlení počítače? Židovské Žít je tak krásné Život s holou prdelí Život v přírodě Životospráva a dlouhý život

Siesta s dýmkou u kávy